Ψάξου

Monday, December 27, 2010

Διαλέξεις: Μάρτα Χάρνεκερ, Μάικλ Λίμποβιτς, Σλαβόι Ζίζεκ



Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε έλαβαν χώρα στην Αθήνα τρεις σίγουρα ενδιαφέρουσες διαλέξεις των: Μάρτα Χάρνεκερ, Μάικλ Λίμποβιτς και Σλαβόι Ζίζεκ γύρω από την Αριστερά, το παράδειγμά της Λατινικής Αμερικής, την μετάβαση στο σοσιαλισμό, την κριτική στον καπιταλισμό, την κρίση και και..


Ο Μάικλ Λίμποβιτς είναι διανοούμενος του μαρξισμού και καθηγητής (αμερικανικής καταγωγής) και μίλησε στις 8 Δεκεμβρίου στο ινστιτούτο Γκαίτε με θέμα «Χτίζοντας τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα: Η λογική του κράτους». Δυστυχώς η ομιλία δεν έχει ανέβει (ακόμα) πουθενά. Θα παραπέμψω λοιπόν σε μια συνέντευξη που έδωσε (μαζί με την Μαρτα Χάρνεκερ) στον ραδιοσταθμό "στο κόκκινο".


για τη συνέντευξη ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Η Marta Harnecker, χιλιανή κοινωνιολόγος, διανοούμενη και δημοσιογράφος με πλούσια ιστορία (μαθήτρια του Λουί Αλτουσέρ, έζησε το πείραμα του Αλιέντε στη Χιλή και την ανατροπή του, ανέλαβε στη Κούβα τη διεύθυνση του "Ινστιτούτου Για τη Λαϊκή Μνήμη της Λατινικής Αμερικής", σήμερα είναι σύμβουλος του Τσάβες) μίλησε στο Πάντειο στις 9 Δεκεμβρίου με θέμα "Οι προκλήσεις της Αριστεράς τον 21ο αιώνα: Η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής" . Είναι η μόνη ομιλία στην οποία βρέθηκα. Δεν υπάρχει ενιαίο video, όποτε ανεβάζω μόνο 2-3. Τα υπόλοιπα στο youtube.


για τα κινήματα
για την βία
ενάντια στον καταναλωτισμό

και τρίτος ο Σλαβόι Ζίζεκ  (σλοβένος φιλόσοφος και κριτικός θεωρητικός που δουλεύει στα πλαίσια των παραδόσεων του Χεγκελιανισμού, του Μαρξισμού και της Λακανιανής ψυχαναλυτικής) μίλησε στις 20 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο ΜΑΧ. Η διάλεξη του είχε το τίτλο "Ζώντας στην εποχή των τεράτων".
Ορίστε:



για όσους τυχόν ενδιαφέρονται

No comments: